+316 202 151 68

BOEK NU

BLOG | Nieuws | Content

Etiquette diner

Laat u zich van uw elegantste kant zien met onze etiquette diner regels!

Vroeger als kind zijnde kreeg ik een etiquette boekje van mijn vader. Hij vertelde me dat ik dit boekje aandachtig moest lezen en ik hierover later een toets zou krijgen. Het was echter een boekje vol met etiquette regels voor een vrouw. Hoe je je elegant moest gedragen in het bijzijn van anderen. Nu moet ik zeggen dat mijn oh zo kieskeurige vader deze regels ook niet bepaald opvolgde, hij at namelijk met zijn mes links en vork rechts.

Etiquette (diner) heb ik altijd interessant gevonden, de algemene regels ken ik zeker, en deze heb ik vooralsnog altijd gevolgd. Zodoende dit bericht over etiquette tijdens het diner!

De etiquette diner ‘regels’

Indien u een diner date heeft, wilt u natuurlijk uitermate galant overkomen. Niet enkel om indruk te maken op uw date, maar ook op anderen. Denk hierbij aan de andere gasten in het restaurant en het personeel. Wellicht kunnen ze nog iets van u leren! Zodra u onderstaande ‘regels’ opvolgt zult u ongetwijfeld positief opgemerkt worden door uw goede manieren.

Voor de heer
Voor de dame

 1. Houdt de deur open voor de dame en laat haar als eerst naar binnen lopen.

Wacht tot de heer de deur openhoudt, glimlach, en loop dan elegant naar binnen.

 1. Eenmaal bij de host aangekomen, neemt u het woord.

Laat de heer het woord doen. Zo nodig vult u hem aan.

 1. Neem de jas van de dame en geef deze samen met uw jas aan de host.

Wacht tot de heer uw jas uitdoet, zorg dat dit vlekkeloos gaat.

 1. Bent u bij de tafel aangekomen? Vraag de dame waar ze wilt zitten en schuif haar stoel naar achteren. Als ze eenmaal voor de stoel staat, schuift u de stoel naar voren waarna ze gaat zitten. Neem altijd pas ná de dame plaats op uw stoel.

Laat merken waar u wilt gaan zitten en wacht tot de heer uw stoel aanschuift.

 1. Als de ober komt vragen wat u wilt drinken, laat u de dame eerst voor zichzelf bestellen en bestel daarna zelf. Dit geldt ook voor het bestellen van het voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Bestel een gelijk aantal gangen als uw date.

Bestel te allen tijde een gelijk aantal gangen als uw date en neem als eerst het woord bij het opnemen van de dranken en gerechten. Bestel bijvoorbeeld een goede wijn en een fles plat of bruis water. Pak een glas wijn altijd zo laag mogelijk bij de steel. Bij de gerechten kiest u telkens een gerecht waarbij u niet makkelijk kan morsen. Geen spaghetti dus. Neem kleine nipjes van uw glas en kleine hapjes van uw gerecht.

 1. Praat niet teveel over uzelf en toon oprechte interesse. De telefoons gaan tevens niet op tafel! Netjes opbergen en geen checks.

Voor u geldt hierbij hetzelfde als bij de heer. Wees een dame en glimlach regelmatig.

 1. Zodra het voorgerecht, hoofdgerecht of nagerecht komt, houdt u een rechte houding aan en legt u het servet op uw schoot. Een nette broek met vlekken ziet er immers onverzorgd uit. Begin pas met eten als u beiden het gerecht voor u heeft.

Voor u geldt hierbij hetzelfde als bij de heer. Een vlek op uw rok of jurk is simpelweg niet netjes.

 1. Te allen tijde, ellenbogen van tafel en houdt uw mes rechts en vork links.

Voor u geldt hierbij hetzelfde als bij de heer.

 1. Wellicht moet u tijdens het diner naar het toilet. Excuseer uzelf en was uw handen met zeep voordat u terug gaat.

Voor u geldt hierbij hetzelfde als bij de heer.

 1. Wilt u nog iets te drinken? Maak oogcontact met de ober en steek uw rechterhand met opgestoken wijsvinger op.

Wenst u nog een drankje? Laat het de heer weten, zodat hij contact kan maken met de ober.

 1. Als u tijdens uw gerecht nog niet bent uitgegeten, maar even een pauze neemt, leg dan uw mes en vork kruislinks over elkaar, de stelen naar het uiteinde van het bord. De holle kant van de vork ligt op het mes. Het snijvlak van het mes wijst naar u toe.

Voor u geldt hierbij hetzelfde als bij de heer.

 1. Als u bent uitgegeten, leg dan uw bestek naast elkaar op het midden van uw bord. Zorg dat de ‘tanden’ van uw vork naar beneden liggen en dat het mes rechts met de snijdkant naar de vork toe ligt.

Voor u geldt hierbij hetzelfde als bij de heer.

 1. Het is zeker correct als de heer het diner betaalt, maar in dit geval betaald de cliënt het diner, man of vrouw. Een fooi van ongeveer 10% wordt erg gewaardeerd!

Voor u geldt hierbij hetzelfde als bij de heer.

 1. Wees beleefd naar het restaurant personeel! Als u zich arrogant gedraagt, zult uw date dit direct opmerken en op u afknappen.

Voor u geldt hierbij hetzelfde als bij de heer.

 1. Eenmaal bij de garderobe aangekomen, neemt u de jas van de dame en helpt u haar de jas aan te trekken. Hierna mag u uw eigen jas aandoen.

Wacht tot de heer uw jas aandoet en bedank hem.

 1. Ten slotte houdt u nogmaals de deur voor de dame open en laat u haar eerst lopen.

Wacht nogmaals tot de heer de deur voor u openhoudt waarna u als eerst naar buiten loopt.

U heeft zojuist het goede voorbeeld laten zien, aan uw date en aan anderen! Chapeau!

+316 202 151 68

+316 202 151 68

BOEK NU
Wij zijn bereikbaar van dinsdag tot en met zaterdag van 14:00 tot 00:00.

+316 202 151 68